Prima călătorie, august 2015

În 1995, când am absolvit primul curs de Reiki în Usui Shiki Ryoho, gradul de maestru și Japonia mi se păreau lucruri îndepărtate. Privind în retrospectivă, se pare că Universul, prin Reiki, a avut alte planuri cu mine, astfel după 20 de ani de practică Reiki, am avut deosebita onoare de a participa la cursul de Gendai Reiki Ho, ținut de Hiroshi Doi Sensei. Pentru un călător ce sunt, Japonia în sine este o tara deosebită, iar participarea la un curs ținut de un Sensei japonez cu grup de discipoli japonezi, este o experiență unică. Pentru un european este o posibilitate specială să experimenteze cultura japoneză la ea acasă. În aceste condiții asimilarea profunzimilor tehnicii născute în Japonia este o oportunitate excelentă de a ne perfecționa in Reiki.

Împreuna cu Doi Sensei la absolvirea tuturor nivelelor Gendai Reiki Ho

În afara cursului, pentru un practicant Reiki, este de sine înțeles să viziteze și locul în care Usui Sensei a stat în meditația de 21 de zile, pe muntele Kurama. Este interesant de vizitat muntele sacru al japonezilor, să-i observi cum practică spiritualitatea, ritualul purificării înainte la intrarea în temple sau sanctuare, modul în care se roagă. În povestea Reiki, rădăcinile copacilor au o semnificație aparte și a fost impresionant să văd locul unde Usui Sensei s-a lovit la degetul de la picior.

Locul unde se presupune că ar fi stat in meditație Usui Sensei
Rădacinile de pe muntele Kurama

Un alt loc plin de semnificație, este locul unde este înhumat fondatorul tehnicii, în templul Saihoji din Tokyo. Doi Sensei ne-a dat de înțeles că japonezii nu apreciază pozele selfie în cimitir. Din respect pentru Usui Sensei și colegii japonezi, am ținut cont să nu apară nimeni pe fotografia cu piatra funerară din cimitir.

Cimitirul Saihoji

A doua călătorie, septembrie 2018

Impresiile după prima călătorie în Japonia au rămas vii multă vreme. Fiind un călător pasionat, evit să mă întorc în aceleași locuri, preferând să vizitez și să experimentez locuri și lucruri noi. Japonia este o excepție de la regulă, după ambele călătorii am rămas cu dorința să mă intorc. A doua călătorie a venit neplanificat, la începutul lui 2018, Doi Sensei ne-a oferit oportunitatea onorantă să participăm la proiectul său personal, la ridicarea memorialului în cinstea lui Usui Sensei, în satul sau natal din Taniai. Chiar dacă la început părea participarea noastră să fie mai modestă, în schimb colegii noștrii, practicanții Reiki de la Asociația Reiki Usui din România, entuziasmul și eforturile soției mele, Simon Enikő, au făcut ca numele asociației fondată de noi să fie reprezentată în locul onorant.

Minunile din viața noastră se întâmplă când ni se îndeplinesc visele. Așa pot să surprind în cuvinte senzația care m-a încercat la ceremonialul dezvelirii monumentului din Taniai. Împreună cu sotia mea, avem o mulțumire imensă în inima noastră pentru acest eveniment, suntem recunoscători Universului și energiei Reiki, lui Doi Sensei și tuturor profesorilor și maeștrilor cu care ne-am intâlnit în calea noastra Reiki, de asemenea grupului nostru de practicanți și colegii de la asociație.

Doi Sensei (la patrulea din dreapta) la ceremonialul dezvelirii monumetului
Numele Asociația Reiki Usui este gravat pe memorialul ridicat in cinstea lui Usui Sensei, Taniai, Japonia